Logo gemeentenieuwsonline.nl

Doe jij al aan de twintig-twintig-twee regel?

  Zakelijk

ARNHEM - Huh? Wat? De twintig-twintig-twee regel?
Yep, de twintig-twintig-twee regel! Dit is een regel die het oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar.
Eyewatch Optiek is het hiermee eens en adviseert dit ook vaak als kinderen met (lichte)klachten in de winkel komen.

Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken moeten de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Door dit langdurig dichtbij kijken kan het zijn dat de oogbol langer wordt, waardoor het dichtbij kijken minder inspanning van het oog vergt. Het nadeel daarvan is, is dat de beelden in de verte onscherp worden. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden.
Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.
Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de twintig-twintig-twee-regel:
Na twintig minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet) twintig seconden ver weg kijken en elke dag minstens twee uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig de ogen te laten controleren. Tot ongeveer 10 jaar verloopt een oogcontrole via een oogarts.
Eyewatch Optiek kan in de meeste gevallen wel een globale indicatie geven en zo nodig doorverwijzen naar een arts.
Mocht er dan ten slotte uitkomen dat een bril noodzakelijk is, dan heeft Eyewatch Optiek een leuke keuze in kinderbrillen!

Eyewatch Optiek, winkelcentrum Rijkerswoerd, 026-3272353, www.eyewatchoptiek.nl