Logo gemeentenieuwsonline.nl

Staat mijn bril nou recht of niet?

  Zakelijk

ARNHEM - Een bril wordt meestal dagelijks gebruikt en is daardoor soms letterlijk een lijdend voorwerp. Het komt regelmatig voor dat de bril een stootje krijgt en daardoor niet meer lekker zit.
Maar wanneer is een bril nou scheef of recht? Dat hangt ervan af vanuit welke kant je het bekijkt!
Wanneer monturen bij de winkel binnen komen worden ze standaard uitgericht. De pootjes, oftewel veren zoals ze officieel heten, staan even hoog en even recht. De hoeken en bochten zijn allemaal gelijk volgens bepaalde, standaard, voorwaarden. Wanneer we de bril op de kop op tafel leggen dan rusten allebei de veren op de tafel. En dat gegeven is vaak een misverstand indien we de bril afpassen op het gelaat. Om het voorstuk van een bril recht te zetten op het gezicht kan het zijn dat de veren niet even hoog komen te staan en dus de bril 'wiebelt op de tafel'. Dit komt doordat eigenlijk niemand de oren even hoog heeft zitten.

Een ander misverstand is dat de bril gelijk moet staan met de wenkbrauwen. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de oren. Bij een goede afpassing is het van belang dat het voorstuk van de bril gelijk staat aan de lijn van de ogen. Het kan dus voorkomen dat de bril zelf 'heel scheef' lijkt.

Eyewatch Optiek, winkelcentrum Rijkerswoerd, 026-3272353, www.eyewatchoptiek.nl