Logo gemeentenieuwsonline.nl

Worden die letters nou steeds kleiner?

  Zakelijk

ARNHEM - En dan zijn we ineens dertiger af. De eerste rimpels worden zichtbaar, hier en daar valt een grijze haar te bespeuren, maar het meest erge is dat we na een heerlijke zomer ineens last krijgen van de kleine lettertjes. Hoe hard we ook ons best doen, ze blijven wazig. Voor ons is dit in het najaar een veel gehoorde klacht.

Wanneer we jong zijn is de ooglens heel flexibel en kan zich moeiteloos aanpassen voor het kijken voor veraf en dichtbij. Door boller of platter te worden kan de lens zich scherp stellen voor het kijken op elke afstand. De ooglens moet je je voorstellen als een ui met verschillende schillen. De ooglens blijft schillen aanmaken en drukt als het ware de reeds bestaande schillen steeds dichter op elkaar waardoor de lens steeds stugger wordt en het vermogen verliest om boller en platter te worden. Het scherp stellen op korte afstand heet accommoderen. Het is een fysiologisch gegeven dat de lens rond ons veertigste jaar zoveel accommodatievermogen is verloren dat we ondersteuning nodig hebben in de vorm van een leesbril.
Maar waarom dan vaak klachten in het najaar (minder licht) terwijl het de hele zomer (veel licht) nog goed ging. Onze pupil reageert op de hoeveelheid licht die in het oog binnenkomt. Hoe minder licht, hoe groter de pupil. Echter, hoe groter de pupil, hoe waziger het beeld op het netvlies en dus meer moeite om de kleine lettertjes scherp te krijgen.

Heeft u nog vragen of wilt u weten hoe het met uw leesvermogen is gesteld dan bent u van harte welkom.

Eyewatch Optiek, Op het Toneel 5 (winkelcentrum Rijkerswoerd) Arnhem, 026-3272353
Ook te volgen via facebookpagina: Eyewatch Optiek Arnhem