Logo gemeentenieuwsonline.nl
71ste Airborne Wandeltocht. (foto: Berry de Reus fotografie)
71ste Airborne Wandeltocht. (foto: Berry de Reus fotografie)

Start van de herdenkingsmaand

OOSTERBEEK - In het jaar dat het 75 jaar geleden is dat 'Operatie Market Garden' plaatsvond, organiseert de PSV 'Renkum' voor de 73e maal de Airborne Wandeltocht. Deze herdenkingswandeltocht, traditioneel gehouden op de eerste zaterdag van september, wordt door velen gezien als de start van de herdenkingsmaand.

De organisatie mag zich jaarlijks verheugen op een groot aantal deelnemers. In 2018 liepen bijna 33.000 wandelaars mee. Of dit jaar weer op dit aantal enthousiaste wandelaars gerekend kan worden is op dit moment nog niet helemaal helder. Voorzitter Wilma Luckel: 'een jubileumjaar, en zeker de 75e herdenking, heeft zeker een aanzuigende werking op het aantal deelnemers. Aan de andere kant zijn er ook de weersomstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden. Het blijft dus spannend tot op de laatste dag'.

Ook spannend is de overkomst van de veteranen. Dit jaar komen, naar verwachting, zeven veteranen naar de Airborne Wandeltocht. Luckel: 'de heren zijn onze speciale gasten en wij verheugen ons er weer erg op. Het is prachtig om te zien hoe zij allemaal, ook de begeleiders, genieten van deze dag. Het is geweldig dat wij deze mannen, de jongste is 95 jaar, deze mooie momenten kunnen geven.
Tijdens het bezoek van de veteranen is er ook gelegenheid voor de jongeren om kennis te maken met hen. Ontroerend om te zien hoe veteranen en kinderen reageren op elkaar'.

De Airborne Wandeltocht organiseert op de dag van de wandeltocht een jeugdprijsvraag voor de basisschoolleerlingen. Het is zo belangrijk dat de jeugd kennis neemt van hetgeen zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het startterrein halen de kinderen hun vragenformulier op en vullen de vragen tijdens de wandeling in. Dit zorgt er voor dat op een laagdrempelige manier kennis wordt genomen van de gebeurtenissen.

Om deel te nemen aan deze bijzondere wandeling koopt men startkaarten via de website airbornewandeltocht.nl, via een van de verkoopadressen in de directe omgeving of op de dag zelf op het startterrein (sportpark Hartenstein aan de J.J. Talsmalaan in Oosterbeek).