Logo gemeentenieuwsonline.nl
foto MVZ
foto MVZ (Foto: Museum Veluwezoom)

Tentoonstelling Betoverende natuur op doek gevangen

van 12 juli 2019 t/m 29 september 2019 Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth

De tentoonstelling “Betoverde natuur op doek gevangen” zijn schilderijen die gemaakt zijn door schilders die in de periode van 1840 tot 1870 in Oosterbeek en Renkum verbleven.

Kunstenaars gingen voor het eerst in navolging van De Franse School van Barbizon buiten werken, als reactie op de romantiek (schilderen in ateliers).

Het fantastische landschap van de Veluwezoom was in die tijd decennialang een bron van inspiratie voor een groot aantal kunstenaars. De rust, de stilte, het glooiende landschap met verscholen boerderijtjes, de uiterwaarden van de rivier de Rijn met het vee en de uitgestrekte bossen met de prachtige bomen waardoor het licht gefilterd werd, inspireerde menig schilder.

De schilders zochten de sfeer van een kunstenaarsdorp in een uitdagende natuur, maar ook de intimiteit van kroegen en logementen waar zij elkaar opzochten en hun werk bespraken. Oosterbeek en omgeving kreeg in die tijd dan ook de bijnaam van het Gelders- of Hollands Barbizon.

De tentoonstelling “Betoverde natuur op doek gevangen” laat bijzondere schilderijen zien van de schilders die aan de Veluwezoom woonden en werkten, in een tijd, met licht, kleur en landschappen die we nu niet meer kunnen waarnemen.

Tijd: dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur.

Kosten entree museum en kasteel: € 11,50 en kinderen 4-18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en vrienden van het Museum gratis op vertoon van jaarkaart.

Adres: Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth