} Logo gemeentenieuwsonline.nl

exoduswandeltocht 25 juni is tocht der tochten

Wie van wandelen houdt kan op zaterdag 29 juni weer aan de bak. Zeker voor degenen die wandelen combineren met historie en natuur.De Exoduswandeltocht vindt plaats en die herinnert aan de grote evacuatie van iedereen in onze regio. Het unieke wandelgebied beslaat Lingewaard en Arnhem zuid.

Op 17 september 1944 startte de Operatie Market Garden. Doel van de geallieerden was om de Rijnbrug in handen te krijgen.De operatie mislukte jammerlijk.

Het gevolg was dat onze regio nog voor 8 maanden bezet bleef. De hele omgeving stond in vuur en vlam.

In Arnhem zuid en Elden diende iedereen huis en haard te verlaten naar het nog bezette noorden. Dat gold ook voor plaatsen als Huissen.Op 2 oktober 1944 maakte het gelallieerde bombardement daar circa 150 dodelijke slachtoffers waarvan velen uit Arnhem en Elden.

Tijdens de oversteek bij De Praets verloren in oktober 1944 drie vluchtelingen het leven, terwijl zij anderen hielpen.

De Exoduswandeltocht is de eerste van een reeeks herdenkingstochten door prachtige natuur. Tevens kan men kennis nemen van diverse monumenten zoals het Massaggraf te Huissen en het Exodusmonument op De Praets in Meinerswijk Natuurlijk passeert men de John Frostbrug ook.

Er zijn maar liefst 6 wandelafstanden, dus voor ieder is er een passend traject tussen de 7 en 50 kilometer.

Startpunt is Zalencentrum De Buitenpoort te Huissen.

Ontdek uw omgeving en wandel mee. In het trainingsprogram van de 4 Daagse mag deze tocht ook niet ontbreken. Er is gezelligheid en sfeer onderweg en in Huissen centrum en aan het eind een prachtig medaille.

Agendeer 29 juni en kijk op www.exodustocht.nl

Meer berichten