Logo gemeentenieuwsonline.nl
Vliegtuig van Arnhems Oorlogsmuseum
Vliegtuig van Arnhems Oorlogsmuseum (Foto: Arnhems Oorlogsmuseum)

Arnhems Oorlogsmuseum viert 25-jarige huisvesting

Het Arnhems Oorlogsmuseum heeft in het jaar dat Operatie Market Garden 75 jaar geleden is ook een jubileum te vieren. Eef Peters is met zijn museum 25 jaar gevestigd op de Kemperbergerweg 780. Wat ooit begon in een loods langs het tuinpad van zijn vader aan het Noordpad in Klarendal, is een rijk gevuld instituut geworden dat probeert de Tweede Wereldoorlog van alle kanten te belichten.

Eigenaar Eef Peters: ‘Ik woonde als kleine jongen langs een oude vluchtweg van de Duitsers, waar ik veel spullen vond. Zo ontstond mijn passie. Ik begon in eerste instantie vanuit huis, later vanuit een schuur achter mijn woning en in 1994, nu 25 jaar geleden, ben ik verhuisd naar de huidige locatie, een voormalig schoolgebouw.’ Het museum staat boordevol en herbergt een kolossale verzameling met veel unieke materialen. Absolute pronkstukken zijn een Russische tank aan de voorzijde van het museum en een vliegtuig waarin waarschijnlijk Prins Bernhard heeft gevlogen.

Op dinsdag 21 mei viert het museum het jubileum met de opening van de tentoonstelling ‘Goed-Fout’. Nogmaals Eef Peters: ‘Ik heb in het museum altijd al laten zien dat een oorlog meerdere kanten heeft en dat je datgene dat is gebeurd niet per definitie als goed of fout kunt zien. Het is niet zwart-wit. In de strijd om te overleven maken mensen keuzes die ze normaliter misschien wel niet zouden maken. Ik laat dat zien aan de hand van poppen en kisten, die als je ze opent in het verhaal achter de personages laat horen.’

Peters heeft het jubileum aangegrepen voor een nieuwe website: https://www.arnhemsoorlogsmuseum.com.

Meer berichten