Pluryn, Stichting Leergeld en ANWB Kinderfietsenplan slaan handen inéén

Ieder kind een fiets!

Pluryn, Stichting Leergeld Arnhem en ANWB Kinderfietsenplan zorgen er samen voor dat kinderen die in armoede leven toch over een mooie fiets kunnen beschikken. Daarover gingen zij een paar maanden geleden met elkaar in gesprek. Op donderdagochtend 18 april wordt de samenwerking officieel beklonken. Onder toeziend oog van Roeland van der Zee, wethouder Zorg van de gemeente Arnhem, wordt die ochtend de tiende herstelde fiets overhandigd aan een kind (en zijn/haar ouders). Dat gebeurt bij Fietsenwerkplaats Presikhaaf van Pluryn.

Voor één op de negen kinderen in Nederland is de aanschaf van een fiets een te dure uitgave. Dat moet en kan anders, vindt de ANWB. Mobiliteit is voor kinderen namelijk een belangrijke voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Een fiets zorgt ervoor dat een kind makkelijk naar een vriendje in een andere buurt of naar een school aan de andere kant van zijn woonplaats kan fietsen. De bond begon daarom is 2015 met het project Kinderfietsenplan.

Krachten gebundeld

In Arnhem zamelt Stichting Leergeld inmiddels al 20 jaar fietsen in en geeft deze na een opknapbeurt uit aan kinderen vanaf 11 jaar uit de doelgroep. De vraag naar fietsen is zo gestegen, dat Stichting Leergeld, ANWB Kinderfietsenplan en Pluryn hun activiteiten hebben gebundeld.

ANWB haalt samen met haar leden in het kader van het Kinderfietsenplan gebruikte maar nog goede (kinder)fietsen op. Fietsenwerkplaats Presikhaaf van Pluryn knapt de fietsen op en Stichting Leergeld Arnhem zorgt ervoor dat de fiets naar een kind gaat dat hem hard nodig heeft.

Projectleider Sanne van den Rotten van het ANWB Kinderfietsenplan: "We zijn enorm blij met Fietsenwerkplaats Presikhaaf en Stichting Leergeld als nieuwe partners in de provincie Gelderland. Het is geweldig om te zien dat er steeds meer partijen zich aansluiten. Dankzij een fiets kunnen kinderen hun actieradius groter maken, zodat ze echt kunnen meedoen."

Alleen maar winnaars

Het is een samenwerking die alleen maar winnaars kent, vindt Hendry Wijdeven, begeleider bij fietsenwerkplaats Presikhaaf van Pluryn. In de werkplaats doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt arbeidsritme op en leren het vak van fietsenmaker. "Wij ontvangen vanuit ANWB Kinderfietsenplan elke maand een aantal gedoneerde fietsen. Daar zijn we erg blij mee. De ingezamelde fietsen moeten aan bepaalde eisen voldoen, eventuele gebreken knappen onze medewerkers hier onder begeleiding op."

De herstelde fietsen krijgen via Stichting Leergeld Arnhem een nieuwe eigenaar. Kinderen voor wie het hebben van een fiets financieel niet vanzelfsprekend is, kunnen een fiets aanvragen bij Stichting Leergeld. Voorwaarden zijn te vinden op www.leergeldarnhem.nl. Hendry Wijdeven: "Na goedkeuring van de aanvraag kunnen ze hier een fiets komen ophalen. Ze krijgen zelfs een gratis servicebeurt na drie maanden."