Logo gemeentenieuwsonline.nl
Een crime scene met een lijk, verdachten, de politie en echt bewijsmateriaal zijn de ingrediënten van het Avontuur van 21 middelbare scholieren van Quadraam. Zij leren hoe ze een moord oplossen. (foto: Twan Kasterop)
Een crime scene met een lijk, verdachten, de politie en echt bewijsmateriaal zijn de ingrediënten van het Avontuur van 21 middelbare scholieren van Quadraam. Zij leren hoe ze een moord oplossen. (foto: Twan Kasterop) (Foto: Twan Kasterop)

Leerlingen speuren naar moordenaar in echt avontuur

ARNHEM - Hoe los je een moord op? Met die vraag zijn 21 leerlingen van verschillende Quadraam-scholen afgelopen vrijdag van start gegaan. In de zo echt mogelijke praktijk combineren de leerlingen komende weken in de Q-Highschool van Quadraam de schooltheorie met hun eigen leervraag.

“De leerlingen zijn op avontuur”, vertelt Wieke van Dijk van Quadraam. "Zo noemen we deze nieuwe vorm van onderwijs." Alles is deze vrijdagmiddag voor het avontuur uit de kast gehaald. De crime scene is een appelboomgaard. De leerlingen speuren in witte pakken naar bewijsmateriaal. Een politieauto staat met zwaailicht klaar. Er is een 'echt' lijk en nieuwsgierige voorbijgangers stappen af.

“We kijken veel naar CSI en van die andere series, dan weet je wel een beetje wat je moet doen. Vooral goed op de details letten”, zegt een groepje van het Lorentz Lyceum uit Arnhem en het Westeraam uit Elst. Ook leerlingen van het Arnhemse Olympus College, Beekdal Lyceum, Stedelijk Gymnasium, ’t Venster doen mee aan het avontuur. “Van vwo- tot vmbo-leerlingen, iedereen zit door elkaar. Dat is ook precies de opzet van dit onderwijs”, legt Wieke uit. “Een school kan dit in het reguliere programma niet zo eenvoudig aanbieden, maar vanuit de Q-Highschool van Quadraam kan dit wel.”

De leerlingen krijgen hulp van hun docenten, maar óók van bijvoorbeeld de politie. Voor een leerling van het Olympus College kan dit maar zo haar toekomstige werk zijn. “Ik wil na mijn examen forensisch onderzoek gaan studeren. Daar sluit dit perfect op aan.”

Meer berichten