Logo gemeentenieuwsonline.nl

Kerstconcert Beethoven Negen

Claus Peter Flor, Berlin, 2014, copyright www.peterrigaud.com
Claus Peter Flor, Berlin, 2014, copyright www.peterrigaud.com (Foto: Peter Rigaud)

Een indrukwekkende 'Ode an die Freude'

De kerstboodschap van gastdirigent Claus Peter Flor, Het Gelders Orkest, grote solisten en het Nederlands Concertkoor is duidelijk. Een kerstconcert met de Negende symfonie van Beethoven. De 'symfonie der symfonieën' met het beroemde slotstuk 'Ode an die Freude' jubelt van vrede, vreugde en vriendschap. Van 14 december t/m 26 december kunt u in Arnhem, Utrecht, Antwerpen, Nijmegen en Apeldoorn genieten van een symfonische kerst.

Het was de speciale wens van vaste gastdirigent Claus Peter Flor: een kerstconcert met louter de Negende van Beethoven. Deze 'symfonie der symfonieën' is zo uniek, zo intens en veelzeggend dat het eigenlijk niets anders om zich heen verdraagt.

Beethoven heeft bijna zijn leven lang het verlangen gehad een groots werk te scheppen waarin hij al zijn muzikale maar ook zijn diepste menselijke gevoelens kwijt kon. Bij zijn Negende is hij niet over een nacht ijs gegaan. Jaren heeft hij geschreven, getwijfeld, geschrapt en weer herschreven aan deze symfonie. Tot hij besefte dat muziek alleen niet genoeg was, maar er ook woorden bij nodig waren. Met de tekst van Schillers 'Ode an die Freude', gevat in een directe zeer aansprekende melodie kon hij zijn visioen over een betere mensheid werkelijk gestalte geven. Iedereen kent de beroemde melodie van het slotkoor, kan het meezingen en de grootsheid ervan ervaren. Daarmee behoort Beethovens Negende tot één van de meest indrukwekkende iconen van de Europese cultuur. Met grote solisten als Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Marcel Beekman, Andrew Schroeder en Erin Caves en het Nederlands Concertkoor brengt Het Gelders Orkest u zo een kerstconcert van uitzonderlijke klasse.

Voor meer informatie, uitgebreide biografieën en het bestellen van kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Programma

Beethoven Symfonie nr. 9

Concertgegevens

Claus Peter Flor dirigent

Ilse Eerens sopraan

Rosanne van Sandwijk mezzosopraan

Marcel Beekman tenor

Erin Caves tenor (vervangt Marcel Beekman in Orpheus Apeldoorn)

Andrew Schroeder bariton

Nederlands Concertkoor

Arnhem | Musis

Vrijdag 14 december 20.00 uur

inleiding 19.00 uur

€ 19 - € 55

Arnhem | Musis

Woensdag 26 december 14.15 uur

geen inleiding

€ 19 - € 55

Meer berichten