Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Zonnekijken op Ruimtekoers

zondag 7 juli 14:00 uur

Foto: Floris-Jan van der Meulen

Op 7 juli wordt voor het eerst in Nederland een Landelijke Zonnekijkdag gehouden. In Arnhem natuurlijk door Sterrenwacht Presikheaven op het Ruimtekoers Festival aan de Paardebloemstraat in Arnhem. Op deze dag kun je van 14.00 tot 17.00 uur veilig door een telescoop de zon bewonderen, als het tenminste niet bewolkt is.

Waarom kijken naar de Zon?

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en blijkt fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: de amateurastronomen van Presikheaven kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Op 7 juli kun je daarom op een leuke en veilige manier naar de zon kijken en het verhaal van 'onze' ster ontdekken. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren tijdens de jaarlijks zonnekijkdag op de eerste zondag van juli die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veiligheid voorop!

De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken. Volg altijd de instructies van de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven en kijk nooit zo maar naar de Zon!


deel deze activiteit