Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

30 Juni met IVN naar Fliegerhorst Deelen in Schaarsbergen

zondag 30 juni 14:00 uur

Foto: Maria Pompe

Buitenplaats Koningsweg was in WO II verboden gebied. In 1914 was hier militair vliegveld Kemperheide aangelegd. In 1940 hebben de Duitsers hier meteen een enorm luchtverdedigingscentrum van gemaakt. Hangars vermomd als boerderijen, zo’n 900 gebouwen die leken op boerendorpjes, een landschap dat niet was wat het vanuit de lucht leek. Vanuit Fliegerhorst Deelen vielen nachtjagers Engeland aan en geallieerde bommenwerpers op weg naar doelen in Duitsland.

In 1995 werd de militaire status opgeheven en kwamen kunstenaars die een deel van de 160 overgebleven gebouwen opknapten. Nu komt er nieuwbouw en is een landschapspark in ontwikkeling, waar bossen, heide en agrarische grond elkaar afwisselen. Door de jarenlange beperkte toegankelijkheid en de munitiesporen in de grond heeft de natuur een bijzondere natuurwaarde.

Je kunt met gidsen van IVN Arnhem op zondag 30 juni dit bij velen onbekende en boeiende gebied bezoeken, waar sporen uit het roerige verleden te zien zijn. We verzamelen om 14 uur bij Garage Royal, Koningsweg 23A, 6816 TD Arnhem en zijn rond 16 uur daar weer terug. Bus 9 stopt vlakbij.

Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft niet te reserveren.

Meer info over IVN natuur-educatie Arnhem op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.Foto: Maria Pompe
Foto: Maria Pompe
deel deze activiteit