Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

14 Juli op bezoek bij eerste bovengrondse Arnhemse beek

zondag 14 juli 14:00 uur

Foto: Maria Pompe

De heemtuin van Presikhaaf is beroemd om onder meer “haar” water. Het water in de beek en de moerasgebiedjes is afkomstig uit echte bronnen, die vanuit de Veluwe worden gevoed. De bronnen van het “heemtuinwater” liggen hogerop in Arnhem. Op de grens van de hooggelegen Veluwe en het lager gelegen uiterwaardengebied van de IJssel. Heemtuin Presikhaaf is de enige heemtuin in Nederland met zulk natuurlijk zuiver bronwater. Op twee plaatsen stroomt dat water de heemtuin in en vervolgens voedt het de vijver van Park Presikhaaf en waterlopen in de achterliggende wijk Presikhaaf. In de heemtuin levert het unieke biotopen voor planten en dieren op: er is snelstromend beekwater, een beekpoel met vrijwel stilstaand water, een rietmoeras met opgestuwd water, een uiterwaarde met wisselende waterstanden, watervalletjes. In en bij het water krioelt het van het leven: waterplanten, oeverplanten, moerasplanten, amfibieën, allerlei waterdieren, insecten, enz.

De beek in de heemtuin is de eerste beek in Arnhem, die destijds boven de grond is gehaald; een historische bijzonderheid om achteraf trots op te zijn. Er volgden later namelijk meer beken. Het laatste beken-project in dat kader is de Jansbeek, die nu door de binnenstad stroomt!

Er is altijd wel wat te zien en te beleven in de heemtuin aan Ruitenberglaan 4, die onderhouden wordt door het Natuurcentrum. Deze excursie met natuurgidsen van IVN Arnhem is een extra bijzondere beleving. Ze staan 14 juli om 14.00 uur klaar voor dit gratis tochtje dat ongeveer anderhalf uur duurt.

Kijk ook op ivn.nl/afdeling/arnhem.Foto: Maria Pompe
Foto: Maria Pompe
Foto: Maria Pompe
deel deze activiteit